Szárazjeges tisztítás

Mi az a szárazjég?

A szárazjég nem más, mint szén-dioxid szilárd formában, rendkívül hideg, -79 Celsius fokos hőmérsékleten. A folyékony szén-dioxid tárolását a legtöbb esetben palackokban tárolják, jellemző módon a környezeti hőmérséklet mellett, 60 bar nyomás alatt. Egyéb esetekben speciális vákuumszigetelt tartályokban végzik a tárolást, ami nagyjából -20 Celsius fokos hőmérsékleten, 20 bar alatti nyomással történik. Expandálás közben a folyékony szén-dioxid, 10%-os térfogatnövekedés mellett finom porrá alakul, ami leginkább a hóhoz hasonlít. Az így kapott anyagot összepréselik, ami már maga lesz a szárazjég. A szárazjég rendkívül hasonlít a normál, mindenki által ismert, víz alapú jéghez, ám speciális jellemzői között fontos különbségek is tapasztalhatóak.

A szárazjég tulajdonságai

A szárazjég, ahogyan neve is mutatja száraz, azaz nem tartalmaz egy csepp vizet sem. Hőmérséklete könnyedén tartható -78 Celsius fok alatt. Amikor a szárazjég hőenergiával találkozik, a cseppfolyós halmazállapotot mellőzve, azonnal gáz halmazállapotúvá válik. A szén-dioxid magában a belélegzett levegőben is megtalálható, így nem jelent veszélyt a környezet számára, de munkatársaink minden esetben védőmaszkban végzik a szárazjeges tisztítást, ugyanis nagy koncentrátumban veszélyt jelenthet az emberi szervezet számára. Különleges tulajdonságainak köszönhetően a szárazjég nem gyúlékony, így tűzveszélyességi szempontból sem jelent kockázatot, nyílt és zárt térben egyaránt biztonságosan használható.

A szárazjeges tisztítás folyamata

A szárazjeges tisztítás a termosokkon, vagyis az anyag hőtágulásán alapul. A termosokk után az anyag, ami nem más, mint a szennyeződés ezredmásodpercek alatt hűl le és húzódik össze, aminek köszönhetően apró repedések keletkeznek rajta. A szárazjég szóró gép, hatalmas, közel 300 m/s sebességgel fújja a szárazjég szemcséit a szennyezett felületre. A szárazjég mellett sűrített levegőt is használ a berendezés, ami a már említett szemcsék mellett, szintén nagynyomással érkezik a felületre, így robbantva le a szennyeződést.

A technológia sajátosságainak köszönhetően szinte bármilyen felületről, bármilyen szennyeződés eltávolítható. Ez lehet festék, olaj, rozsda, vagy bármi egyéb. Fontos megjegyezni, hogy más nagynyomású eljárásokkal szemben a szárazjég szórás csak és kizárólag a szennyeződéseket távolítja el, a tisztítandó felületet a legkisebb mértékben sem károsítja. A felhasznált szárazjég, a már említett módon azonnal gáz halmazállapotúvá válik, így rögtön elillan és a környezetet, valamint a levegőt sem károsítja.

A szárazjeges tisztítás felhasználási lehetőségei

A szárazjeges tisztítás szinte bárhol bevethető. A rendkívüli hatékonyságnak és a kíméletes eljárásnak köszönhetően akár olyan kényes területeken is használható, mint az old-timer autók karosszériája, a beszennyeződött hajótestek, vagy más kritikusan kényes felületek. Minden olyan területen, ahol eddig nagynyomású homokfúvó gépeket használtak, ma már szárazjég szóró berendezést alkalmaznak, ez ugyanis lényegesen költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldás. A szárazjég szórást előszeretettel alkalmazzák nyomdai gépek, számítógépek és azok komponensei, távközléstechnológiai eszközök és sok egyéb ipari berendezés megtisztítása esetén. Az egyik legnépszerűbb felhasználás a graffitik eltávolítása, ami műemlék épületek esetén is lehetséges.

Kérjen ingyenes ajánlatot!

Takarítandó helyiség / helyiségek adatai